Zindelijkheid

Het zindelijk worden
Zindelijkheidstraining is een belangrijk speerpunt van de opvoeding.

Van nature heeft de hond de neiging om zijn nest niet te bevuilen. Een pup kan zijn behoefte nog niet zolang ophouden. Gaat de hond snuffelen, bijten of wordt hij onrustig dan moet de pup direct worden uitgelaten.

Na het eten, drinken, slapen  en spelen moet de hond uitgelaten worden. Ga naar een vaste plek waar uw hond zijn behoefte kan doen. Blijf staan, zodat uw hond niet wordt afgeleid en rustig zijn behoefte kan doen.  Tijdens het plassen geeft u het commando plas en als hij poept het commando poep; moedig uw hond aan,  beloon uw hond met een prijzend woord, een knuffel of iets lekkers.

Bestraf ongelukjes in huis nooit; de pup kan daardoor angstig worden voor u, of om in uw bijzijn zijn behoefte te doen. Wel kun je de pup onderbreken met ontlasten door hem op te tillen en rustig buiten te zetten.

Soms doet de hond een deemoedplasje (agressiedempend signaal, waarbij de pup aan je vertelt dat hij geen bedreiging is). Bestraf de pup niet, maar negeer hem.

Het proces
Het zindelijk maken van een pup kost tijd en geduld. Geeft de pup de tijd om goed zindelijk te worden door hem vaak uit te laten en hem op een vaste plek zijn behoefte te laten doen.