Socialisatie en gewenning

Bij de fokker
De eerste zeven à acht weken is de pup bij zijn moeder en de fokker. In de eerste periode na de geboorte, zijn de pups minder angstig dan daarna. Het is daarom belangrijk dat de pups juist in deze periode al kennis maken  met de wereld.

Nieuwe eigenaar
Met acht weken gaat de pup naar de nieuwe eigenaar. Het is erg belangrijk dat de pup de eerste twaalf weken zoveel mogelijk kennis maakt met alles wat  hij/zij in zijn/haar wereld kan tegenkomen. Te denken valt aan baby’s, peuters, honden van diverse rassen, andere soorten dieren, evenals aan mensen in uniformen of skaters. Ook aan geluiden bv. werkverkeer, vuilnisophaal, trams, bussen de markt, enz. moet de pup wennen.

Het is belangrijk dat de pup stapsgewijs, in zijn/haar eigen tempo, met alle nieuwe dingen  kennis te laten maken. Geef de pup de tijd om nieuwe situaties in zich op te nemen. Als u wilt dat uw hond went aan kinderen, zet de pup dan niet midden op het speelplein, maar laat de hond eerst met één kind rustig kennis maken. Wilt u uw hond laten wennen aan paarden, zet de pup dan op ruime afstand naast het paard, om daarna steeds een beetje dichterbij het paard  te komen. Vergeet uw  pup niet te belonen als hij/zij goed reageert op de nieuwe situatie.

Twaalf weken  
Na twaalf weken is er een basis gelegd voor “een sociale hond”. Aan de basis moet je blijven werken, door te zorgen voor herhaalde ervaringen gedurende het eerste levensjaar van de hond.