De functie van de anaalklieren
De anaalklieren (twee kliertjes tussen de in- en uitwendige sluitspier van de anus) produceren een sterk ruikende vloeistof die bij het afzetten van de ontlasting uitgescheiden wordt. De inhoud varieert van lichtgeel tot donkerbruin en kan waterig, stroperig tot dik zijn. Dit zijn variaties die als normaal gezien worden. De vloeistof heeft een signaalfunctie voor andere honden, maar ook op stressmomenten kan de hond deze geur afscheiden.
Soms ledigen de anaalklieren niet volledig en hoopt de inhoud zich op. Dit geeft irritatie en jeuk; de hond gaat het anaal gebied likken of “sleetje rijden” ( de hond trekt zich met zijn achterste zittend op de grond op de voorpoten voort). De klachten verdwijnen als de trimster of dierenarts de klieren volledig geledigd hebben. Regelmatig ontwormen verkleint het ontstaan van anaalklier problemen.
Anaalklier ontsteking
Als de anaalklieren ontstoken zijn, is het anaal gebied geïrriteerd, pijnlijk, jeukt en kan er bloed bij de ontlasting worden gevonden. In een later stadium kan zich een abces (holte gevuld met bacteriën en pus) vormen waarbij de hond koorts krijgt; dan is het raadzaam een dierenarts in te schakelen.