Schijnzwangerschap

Van oudsher
Vroeger leefde onze hond, net als de wolf in een roedel. Alleen de leidende teef kreeg nesten;  andere pups werden door deze teef geadopteerd of dood gebeten.  Alle teven in een roedel werden  nagenoeg gelijk loops en  schijnzwanger waardoor zij  konden helpen met het zogen van de andere jonge dieren.

Na de loopsheid
Het zwangerschapshormoon (progesteron) begint na de loopsheid te stijgen. De spiegel daalt weer na negen weken (bij een echte  zwangerschap  worden dan  de pups geboren)  en begint de teef melk te produceren. Schijnzwanger is dus eigenlijk een heel natuurlijk proces. Bij onze tegenwoordige huishonden komt de  schijnzwangerschap soms niet  goed uit en vinden wij het lastig. De teef vertoont ander gedrag en kan ook lichamelijke klachten krijgen.

Schijnzwanger
Als u denkt dat uw hond schijnzwanger is, kunt u het beste de teef geen bevestiging geven in haar andere gedrag. Voorkom dat ze nestdrang krijgt door haar veel af te leiden en beweging te geven. Geef niet al te veel voer, maar zorg wel altijd voor voldoende water.

Lang niet alle honden met  schijndracht hoeven behandeld te worden, maar als  uw hond schijnzwanger is en hiervan veel hinder ondervindt, neemt u dan contact op met uw dierenarts of homeopaat. Zij kunnen adviseren welke (homeopathische) middelen geschikt zijn voor uw hond.